6. GOSTOVANJE NAŠE JUGO IZLOŽBE

Naša putujuća izložba “Dizajn iz doba Juge – lična sećanja” autorke istoričarke umetnosti Julije Bašić ovog puta se obrela u Nišu, u divnom prostoru velike Galerije Oficirskog doma koji radi pri Galeriji savremene umetnosti Niš.

Za ovu priliku nismo štedeli ni broj predmeta a ni broj učesnika koji su svoje predmete za ovu izložbu pozajmili. Naime, preko 150 originalnih dizajnerskih ostvarenja od kutije plazma keksa do stolice Lupine slovenačkog dizajnera Niko Kralja, pričali su priču od razvoju jugoslovenskog dizajna u doba socijalizma.

Želja nam je bila da povežemo kako ljude koji ovakve jugoslovenske predmete čuvaju (30 njih je učestvovalo u prikupljanju predmeta), a tako i one koji inspirisani jugoslovenskim modernističkim pristupom formi rade redizajn takvih predmeta danas.

Julija Bašić
(s leva) Kustos GSU Milan Ristić, autorka izložbe Julija Bašić, grafički dizajner Zoran Kardula i direktorka GSU Emilija Bilić

Zato smo, na našu sreću uspostavili odličnu saradnju sa makedonskim grafičkim dizajnerom Zoranom Kardulom, čijih je 25 redizajniranih jugoplakata izloženo na izložbi “Dizajn iz doba Juge- lična sećanja”: od plakata za plavi Radion, Borosane, preko, plakata za elektronsku industriju Iskra i Tesla, do omota za vinile.

Najslađi momenti dešavaju se spontano, pa je tako u minutima pre svečanog otvaranja održano i pretpremijerno stručno vođenje kroz izložbu od strane autorke, a u društvu zainteresovanih mladih maturanata Niške Gimnazije, koji su u sklopu časova istorije pristizali na izložbu.

Naš najveći ponos je što je izložba “Dizajn iz doba Juge – lična sećanja” ušla u izbor komisije tj. Umetničkog saveta Galerije savremene likovne umetnosti Niš u sastavu: Dušan Otašević (predsednik), Mileta Prodanović, Perica Donkov, Sonja Vukašinović i Milica Todorović, a koja je nakon pegledavanja 96 prispelih zahteva za izlaganje u 2019. godini, izabrala našu izložbu da se predstavi niškoj publici.

Već šesti put na putu, izložbu “Dizajn iz doba Juge – lična sećanja”, možete u niškom Oficirskom domu pogledati do 26. aprila 2019. godine.

Nakon Niša, izložba će biti prikazana premijerno u toku Noći muzeja u Modernoj galeriji CZK Lazarevac od 18. maja 2019. godine

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *