Stevan Markuš

stevan-markus

Stevan Markuš, Bez naziva, 1994, ulje na lesonitu, 45×45 cm, bez potpisa i zapisa. Privatna kolekcija Đura Popovića, Novi Sad.

BIOGRAFIJA
STEVAN MARKUŠ

(1962 -)

Rođen je u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na katedri slikarstva 1993. godine. Izlagao na više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada za slikarstvo i grafiku.

Markuš je zajedno sa Urošem Đurićem sredinom devedesetih osnovao umetničku grupu “Autonomisti” koja se zalagala za novu figurativnu umetnost inspirisanu stripom, filmom i reklamnim dizajnom.

“Autonomisti” su bili jedna od retkih grupa koja se direktno suprotstavljala pseudo-nacionalizmu, favorizovanom od strane vodećih kulturnih institucija. Markuš je poznat i kao autor mnogih CD-omota srpskih andergraund bendova.  Živi i radi u Pančevu.

Prema rečima teoretičara umetnosti, Milete Prodanovića, “Nastup i promocija Stevana Markuša tekli su delom u sklopu promocije čitavog niza mlađih umetnika koji su se na sceni aktivnije pojavili početkom devedesetih, ali po mnogim svojim karakteristikama Markuševo slikarstvo od samog početka izdvajalo se iz te grupe, tematskim okvirom, opštim pristupom i mnogim drugim odlikama. Njegovo slikarstvo određivano je ponekad i ponegde kao eskapističko, čak kao pomalo romantičan iskorak u paralelni svet rok kulture.  Kod Markuša glavni junak je umetnik, personality. To je, dakle, jedno JA-slikarstvo, romansirana pikturalna autobiografija u kojoj protagonista živi u prostorima svojih želja, fascinacija i opsesija i iz tih prostora donosi slike, prizore kao britko date izveštaje.”

Izvor: artinfo.rs