Božidar Prodanović

Božidar Prodanović, Autoportret, 1948, ulje na platnu, 49x38cm, MRTK L-163, Muzej rudničko-takovskog kraja, Gornji Milanovac

 

BIOGRAFIJA

Božidar Boža Prodanović

(1923 – 2006)

Božidar Prodanović (Boža) je bio srpski slikar, rodom iz Pranjana. Osnovnu školu završio je u Pranjanima, a gimnaziju u Gornjem Milanovcu 1942. Nakon toga je diplomirao na FLU u Beogradu. Radio je kao profesor u umetničkoj školi u Peći 1950-53, a nakon toga i profesor FLU u Beogradu, gde radi do 1986. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, kao i na manifestacijama poput Oktobarskog salona, Grafike beogradskog kruga, Trijenala likovnih umetnosti u Beogradu itd. Bavio je mozaikom, crtežom i slikarstvom.Učestvovao je na 17. venecijanskom bijenalu 1954. i 2. Mediteranskom bijenalu u Aleksandriji 1957. Dobitnik je niza nagrada. Umro je 24. januara 2006.

Boža je 1977. godine poklonio svome gradu deo slikarske zaostavštine tj. 82 umetnička dela (ulja na platnu, tempera, grafika, akvareli, crteži, mozaici…). Pored toga, Prodanović je kroz svoje učešće na slikarskim kolonijama darovao gornjomilanovačkom muzeju još 13 svojih radova nastalih tokom 1993. i 1994. godine, koji danas upotpunjuju stalnu postavku Muzeja Drugog srpskog ustanka u Takovu, a njegov sin Mileta Prodanović, poklonio je očev umetnički pribor.

Izvor: Muzej rudničko – takovskog kraja

Boža Prodanović već više decenija četkom, perom i pisaljkom beleži svoja zapžanja, svoje misli i svoja sećanja. U ateljeu, u čistoj prirodi, na ulicama gradova, na putovanjima, naslikao je stotine slika, nacrtao hiljade crteža, izrezao mnoge grafike, mozaikom prekrio desetine kvadratnih metara zidova, napisao mnoge nadahnute stranice.Njegove slike se nalaze u galerijama i muzejima, društvenim zbirkama i domovima ljubitelja umetnosti i prijatelja. Njegovi mozaici obogaćuju arhitekturu mnogih javnih građevina, njegove misli i poetska nadahnuća čuvaju korice objavljenih knjiga. Izlagao je mnogo puta, samostalno ili sa ostalim jugoslovenskim ali i stranim umetnicima.

Boža Prodanović nam ponovo nudi radost sa slikama koje poznajemo ali i sa onim koje prvi put napuštaju umetnikov atelje.

Vera Ristić,  Katalog: IZLOŽBA SLIKA,  20 – 29. avgust 1996, Despotovac