Hiperpovezani muzeji. Novi pristupi, nova publika

U skladu sa ovogodišnjom temom manifestacije MUZEJI ZA 10 “Hiperpovezani muzeji. Novi pristupi, nova publika” a povodom NOĆI MUZEJA, naše udruženje gostovaće svojom izložbom #SAMOSLIKANJE – SELFIE KROZ SRPSKU UMETNOST u Narodnom muzeju u Kraljevu

Program 14. Evropske noći muzeja osmišljen je u skladu sa temom i pojmom “hiperpovezanost”. Zahvaljujući digitalnim elementima naše izložbe publika će biti u prilici da koristi sve pogodnosti multimedijalne izložbe i da najpoznatije autoportrete srpske umetnosti sagleda kroz prizmu današnjih selfija. To će biti omogućeno kroz: pravljenje selfija, šerovanje na društvene mreže, haštagovanje i kreiranje onlajn galerije savremenih autoportreta.

19. maj (14. Evropska noć muzeja) od 18 do 24 časa – Izložba “#Samoslikanje. Selfi kroz srpsku umetnost” – Na platou ispred muzejske zgrade (Trg Sv. Save) biće postavljena multimedijalna izložba čiji je autor istoričar umetnosti Julija Bašić.

Uz pomoć današnjih tehnologija moguće je povratiti poverenje u tradicionalno poimanu umetnost, u njen značaj i valorizaciju. Zato ovaj projekat podrazumeva jedinstvenu multimedijalnu izložbu na otvorenom. Na panoima će biti izložene reprodukcije 25 dela najpoznatijih autoportreta srpskih slikara koji se čuvaju u najznačajnijim muzejskim i privatnim zbirkama u Srbiji.

U pitanju su dela sledećih umetnika: Milena Pavlović Barilli, Stefan Tenecki, Stevan Aleksić, Milan Konjović, Milenko Šerban, Zora Petrović, Miloš Bajić, Živorad Nastasijević, Božidar Prodanović, Marij Pregelj, Mića Popović, Ivan Radović, Jelena Ćirković, Uroš Predić, Milić od Mačve, Kosta Josipović, Aleksandra Beba Božić, Daniel Glid, Živko Stojsavljević, Stevan Markuš, Olja Ivanjicki, Vlaho Bukovac i Jovan Bijelić.

Osim šetnje kroz otvorenu galeriju i uživanja u svakom delu pojedinačno, moguće je saznati nešto više o nastanku dela, autorima i zbirkama u kojima se dela čuvaju preko jedinstvenih QR kodova koje su deo legendi ispod slika, i koji direktno povezuju sadržaj izložbe sa sadržajem sajta Art Distrikt.

Još veći ugođaj pripremljen je za mlađe i one koji uživaju u novim tehnologijama. Na sajtu Art Distrikta, pripremljen je poseban odeljak “izložba” u kome se pored osnovnih podataka o slikama, autorima, može saznati iz kojih zbirki dela potiču i na koji način su u njih dospela, kao i stručni tekstovi autora izložbe i saradnika. U vremenu trajanja izložbe svi selfiji koji budu publikovani pod oficijalnim haštagom izložbe #samoslikanje ili budu aploudovani preko veb stranice Art Distrikta biće u mogućnosti da budu deo savremene galerije autoportreta, te da svi zajedno kreiramo još jednu digitalnu izložbu.

Kroz posebnu Platformu savremenih autoportreta – tvoj selfi svi učesnici izložbe će moći da učestvuju u kreiranju sopstvenih selfija nastalih tokom ove izložbe ili tokom posete bilo kojoj drugoj izložbi koja se u tom momentu organizuje.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.