IZLOŽBA RADOVA “MALA ŠKOLA SREDNJEG VEKA”

Svi radovi učenika koji su učestvovali na kreativnim radionicama u sklopu “Male škole srednjeg veka”, održanih u Centru za kulturu Požarevac od 18-22. novembra, od danas su izloženi u OŠ “Dositej Obradović” u Požarevcu.

Izložba “Mala škola srednjeg veka” postavljena je u Glavnom holu škole do 25. decembra, a najbolji radovi će biti proglašeni na zatvaranju izložbe. 

Tokom 5 dana “Male škole srednjeg veka”, učešće je uzelo 450 učenika požarevačkih osnovnih škola, sa ciljem da se deci približe kreativne veštine srpskog srednjeg veka i ukaže na umetničke domete zlatnog doba naše srednjovekovne države. Kroz pet modula učenici su imali priliku da uče o:

  1. INICIJALIMA –  radionicu je vodila Jelena Arsenijević, slikar i preparator, koja je deci približila srednjovekovno ukrašavanje knjižnih iluminacija, kroz primere oslikavanja početnih slova – inicijala iz Miroslavljevog jevanđelja. Učenicima je takođe demonstrirana i veština pečatiranja voskom.
  2. KALIGRAFIJI – radionicu je vodila Silvana Ručnov, slikar i kaligraf, koja je deci približila ideju lepog i preciznog pisanja trskom i mastilom, kroz nekoliko kaligrafskih vežbi i zapisivanjem starih srpskih pouka i poslovica.
  3. IKONOPISU- radionicu je vodila Jelena Marković, istoričar umetnosti i ikonopisac, koja je deci pokazala kako se pravi jajčana tempera od žumanaca i pigmenata, te kako se postavlja šema za lik svetitelja u tačnim proporcijama.
  4. NAKITU i ORNAMENTU – radionicu je vodila Julija Bašić, istoričar umetnosti, koja je sa decom izučavala najpoznatije ornamente sa srpskih srednjovekovnih fresaka, a koje su koristili za izradu i ukrašavanje  epimanika – srednjovekovnih narukvica, krstoobraznih fibula (broševa) i preprendulija (minđuša).
  5. KOSTIMU – radionicu je vodila Tina Leposavić, kostimograf, koja je sa decom analizirala svu srednjovekovnu odeću naših vladara, vojnika, svetitelja te decu izučila u pravljenju carskih kruna, štitova, i ukrašavanju celokupnog carskog ornata.

Tokom svih modula, deca su imala priliku da vide izložene replike kostima Despota Đurđa Brankovića i njegove dece, koje nam je za ovu priliku ustupio Centar za kulturu Smederevo, zatim replike rozeta i ikona iz crkava Moravske škole, kao i rekonstrukciju srednjovekovnih povelja i gramata.

U sklopu “Male škole srednjeg veka” učestvovali su učenici svih osnovnih škola u Požarevcu, a najaktivniji je bio kolektiv OŠ “Sveti Sava” i nastavnik istorije Petar Pantić, učiteljica Aleksandra Milošević iz OŠ “Kralj Aleksandar I” kao i  OŠ “Dositej Obradović” i njihovi učitelji i nastavnici: Vesna Nedeljković, Jelena Ilić, Gordana Petković, Vojka Milovanović Jovanka Likar, Dejan Regeljac, Ana Ivanović, Irena Josifijević, Marina Đukanović i Žaklina Redić.

Pozivamo još jednom učenike, roditelje i nastavnike, da do 25. decembra pogledaju izložbu “Mala škola srednjeg veka” u Glavnom holu OŠ “Dositej Obradović” koju su deca svojim znanjem i veštinama pripremila za sve nas.

A pogledajte i kratke video zapise, kako nam je bilo na radionicama:

Projekat je sufinansiran od strane grada Požarevca preko programa podrške NVO udruženjima koja su od javnog interesa za grad Požarevac u 2019. godini, u partnerstvu sa Omladinom JAZAS-a Požarevac.

Please follow and like us:

7 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.