Jelena Ćirković

jelena-cirkovic-1956-g-inv-br-175

Jelena Ćirković, Autoportret, 1956. ulje na kartonu, 38×29 cm, inv. br. IU 175. Legat Miodraga Markovića, Narodni muzej Požarevac

Autoportret umetnice deo je Legata Miodraga Markovića u okviru istorijsko-umetničke zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu. Jelena Ćirković i Mihajlo Petrov su bili veliki prijatelji Miodraga Markovića, pa otuda i veliki broj njihovih dela poklonjenih Miodragu Markoviću. Slikarka je sebe predstavila kao 3/4 en face kratke smeđe kose začešljane unazad, oštrog pogleda usmerenog ka posmatraču. Pozadina je neutralna. Rađeno hitrim potezima, izvlačenjem dužih i kraćih linija. Dominantna je uloga boje. Iskazana je snaga ličnosti umetnice koja zrači otmenošću i strogošću.

BIOGRAFIJA
JELENA ĆIRKOVIĆ

(1910 – 1975)

Slikarka Beogradskog umetničkog miljea, likovni pedagog. Osnovne pouke slikarskih i grafičkih tehnika stekla je kod profesora Mihaila Petrova, rodonačelnika srpske grafike, likovnog pedagoga i jednog od najboljih slikara stare Jugoslavije, koji će joj postati i životni saputnik. Prvi put je izlagala na Prvoj grafičkoj izložbi u Beogradu 1934. godine, na Drugoj grafičkoj izložbi 1936. i na nekoliko Jesenjih i Prolećnih izložbi Cvijete Zuzorić. Izlagala je samostalno 1958, 1959. i 1965. godine u Beogradu, 1961. u Amsterdamu, a 1965. u Smederevskoj Palanci. Eksperimentisala je i u traženju ličnog stvaralačkog izraza, naročito za vreme i posle Drugog svetskog rata. Bavila se istraživanjima u oblasti slikarske i grafičke tehnologije, kao i otkrivanjem mogućnosti novih sredstava i postupaka pri radu.

„Ona je čas apstraktna, čas figuralna, čas asocijativna, ali u postupku odaje sigurnost volje koja sredstvu nameće žestinu plama, raspone velikih strasti, dramatičnu napetost sukoba”.

O njenom slikarstvu Aleksa Čelebonović je svojevremeno istakao da „pred slikama Jelene Ćirković uvek ostajete pod utiskom da su neki predmeti još nedavno tu bili…

Marina Radosavljević

kustos

Narodni muzej u Požarevcu