JELENINA KAFA I DUŠANKINE VANILICE

Nekad je teško pod pozitivnim utiscima nahvaliti sopstveni trud. Ispijanje kafe u muzejskom ambijentu je urodilo plodom, toliko da su i šolje “okrenute” i vanilice pojedene.

Ipak, drage kolege iz Narodnog muzeja u Kraljevu su lepo opisale naš divan događaj kafenisanja, i mi tu ništa drugo ne bismo dodali (photo i tekst Narodni muzej Kraljevo)

Trećeg dana nacionalne muzejske manifestacije Muzeji za 10, u sredu, 15. maja 2019, održana je radionica „Svrati na kafu“ u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo, u okruženju izložbe „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“ Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.
Autor radionice, Jelena Marković, istoričar umetnosti, koncipirala je program namenjen srednjoškolcima starosti od 15-19 godina, u koji su se uključile učenice Umetničke škole u Kraljevu.

Kroz ritual pripremanja i ispijanja kafe u društvu do 10 osoba, vođen je neformalni razgovor o fenomenu kafenisanja, običajima i posluženjem koji ga prate. Učesnice su se srele sa unapred pripremljenim predmetima vezanim za istorijat konzumacije kafe u Srbiji, uz mogućnost da same samelju i skuvaju domaću kafu.


Cilj radionice bio da se upoznaju navike današnje omladine, preispita njihov odnos prema istoriji i kulturnom nasleđu, i da se zajedno sa učesnicima, istraži ideju o mladima kao nastavljačima tradicije.

Podsećamo! Nije kraj ispijanju kafe,jer tek smo počeli!

A sledeća kafenisanja zakazujemo prema najavi, kako bi Dušanka na vreme umesila vanilice.

Najavite nam se mejlom sa naslovom “Stavi kafu” na artdistrict.rs@gmail.com i dobro nam došli!

Autorka radionice namenjene srednjoškolcima je istoričarka umetnosti Jelena Marković. Koristeći ritual pripremanja i ispijanja kafe u društvu, kroz neformalni razgovor o fenomenu kafenisanja, običajima i posluženjem koji ga prate, kao i susret sa unapred pripremljenim predmetima vezanim za istorijat konzumacije kafe u Srbiji, domaćica (voditelj radionice) teži da upozna navike današnje omladine, preispita njihov odnos prema istoriji i kulturnom nasleđu, i da sa učesnicima istraži ideju o mladima kao nastavljačima tradicije.

Please follow and like us: