Jovan Bijelić

Jovan Bijelić, Autoportret, 1930 (?), ulje na platnu, 60x49cm, inv.br. 032_861, Narodni muzej u Beogradu

Rođen u Reveniku kod Bosanskog Petrovca 1884, Jovan Bijelić je sa 22 godine počeo da uči slikarstvo kod Jana Karela Janevskog u Sarajevu. Potom slede studije u Krakovu i na Akademiji Grand Šomijer u Parizu. Odlaskom na usavršavanje kod Vlaha Bukovca na Akademiju u Pragu 1915, izbegao je mobilizaciju na koju je bio obavezan kao državljanin Austrougarske monarhije. Radio je kao nastavnik crtanja u Bihaću, a potom i kao scenograf u beogradskom Narodnom pozorištu. Vodio je i sopstvenu slikarsku školu, kroz koju su prošli mnogi poznati umetnici, kao što su Peđa Milosavljević, Aleksa Čelebonović, Pavle Vasić, Nikola Graovac i drugi. Za to vreme nije napuštao sopstvreno stvaralaštvo, tako da je za sobom ostavio preko hiljadu dela, pretežno ulja, ali i radova u drugim tehnikama kao što su tempera, akvarel, olovka, ugljen, tuš. Ne treba zaboraviti ni devetnaest ilustracija za knjige i devedeset četiri pozorišne scenografije. Njegova dela čuvaju se u mnogim muzejima u Srbiji i privatnim kolekcijama. Dobitnik je većeg broja značajnih nagrada i priznanja (počasna diploma na Svetskoj izložbi u Parizu 1937, Orden zasluga za narod I reda 1956, Sedmojulska nagrada Srbije za životno delo 1960. i dr.), a za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1963.

Narodni muzej u Beogradu je sakupio celinu od trideset osam slika koje na najbolji način predstavljaju ovog značajnog umetnika, a istovremeno prikazuju i najveće domete srpske umetnosti.

Bijelićeva remek-dela bila su u stalnoj postavci Narodnog muzeja, kao i u najselektivnijim antologijskim pregledima i istorijama umetnosti. Pojedina su publikovana i na jubilarnim markama iz serije Umetnost.

Izvor: Narodni muzej u Beogradu