KOLEKCIJA

Izložba se sastoji od brižljivo odabranih dela srpske umetnosti koji spajaju četiri veka kontinuiranog trajanja portretskog slikarstva kod nas. U pitanju je 27 autoportreta najpoznatijih umetnika vizuelne kulture od 18. veka pa sve do današnjih dana. Uz pomoć svesrdnog zalaganja institucija kulture, muzeja, legata, galerija i privatnih kolekcionara, izložba je uspela da uspostavi kontinuitet u predstavljanju umetnikovog sopstva kroz četiri veka, nekoliko država, kulturoloških miljea i pripadnosti.  Među njima pažnju svakako zauzimaju umetnici koji su u više navrata ovekovečili sebe, te nam tako pružili još tačniju sliku njihovog ličnog viđenja sebe kao umetnika, stvaraoca, borca ili boema.

Stevan Aleksić, Milan Konjović, Zora Petrović jesu umetnici koji su ovde zastupljeni sa više dela, kako bi posmatrač bio u prilici da kroz svojevrsnu distinkciju otkrije karakter portretisanog i duh vremena u kome je živeo i stvarao, a koji su se pitanjima sopstvenog identiteta bavili u više navrata.

Izložba za cilj ima buđenje želje za prepoznavanjem sopstvenog ega u današnjem vremenu i prostoru, a kroz galeriju autoportreta koji su tokom vremena postajali  nosioci značenja jednog sada prošlog vremena. U pitanju su dela sledećih umetnika:

Milena Pavlović BarilliStefan Tenecki, Stevan AleksićMilan KonjovićMilenko ŠerbanZora PetrovićMiloš BajićŽivorad NastasijevićBožidar ProdanovićMarij PregeljMića PopovićIvan Radović,  Jelena ĆirkovićUroš PredićMilić od MačveKosta JosipovićAleksandra Beba BožićDaniel GlidŽivko StojsavljevićStevan MarkušOlja Ivanjicki, Vlaho Bukovac i Jovan Bijelić.

kustos izložbe

Julija Bašić