“KOPANJE PO PROŠLOSTI – ARHEOLOGIJA ZA DECU”

U sklopu ovogodišnje manifestacije Ljubičevskih konjičkih igara, Udruženje Art Distrikt iz Požarevca zajedno sa dvadesetak drugih udruženja organizovalo je uz podršku grada Požarevca dvodnevnu kreativnu radionicu za mališane “KOPANJE PO PROŠLOSTI – ARHEOLOGIJA ZA DECU”Glavnom gradskom parku u Požarevcu, 1. i 2. septembra 2016., gde su deca ali i oni stariji istraživali prošlost i učili o arheologiji.

 

Sama radionica je podrazumevala interaktivni rad sa decom, kako u većim grupama (kada su vaspitači i učitelji organizovano posećivali radionicu) tako i u manjim (roditelji sa decom individualno).

Osim priče o starim civilizacijama, deca su imala mogućnost da kroz igru saznaju ko je arheolog i čime se on bavi, a najveće interesovanje je svakako bilo za iskopavanje dve za ovu priliku napravljenije arheološke sonde u kojoj se nalazilo blago iz prošlosti: novčići, nakit, keramika, školjke i morski ježevi, skulpture božanstva itd.

Nešto starija deca oprobala su se u ulozi konzervatora, spajajući fragmente razbijenih zemljanih posuda, beležeći informacije o predmetu i vremenu kada je nastao, polako ih uvodeći u način dokumentovanja predmeta iz prošlosti, kako se to radi u muzejima.

„Kako je deci 1. septembar u znaku škole, govorili smo i o glinenim pločicama koje su se koristile pre nego što su školske sveske nastale. Deca su imala prilike da svoja imena ili hijeroglife ispišu na glinenim pločicama i da uvide koliko pisanje danas ide lakše i brže“- istakla je koordinatorka udruženja Art Distrikt Julija Bašić.

Ona naglašava i koliko je gradu potrebno da udruženja zajedno nastupaju, da sarađuju i da se umrežavaju kako bi benefit za lokalnu zajednicu bio veći i vidljiviji, kao što se upravo i videlo na ovim dvodnevnim radionicama: „I ne samo to, naše ideje se moraju na što efikasniji način implementirati i za određenu ciljnu grupu, koja su u ovo slučaju deca i mladi, kako bi imali tu radost da vam deca koja su provela i po nekoliko sati  na radionici prethodnog dana dođu ponovo danas.“

Osim što su uživali u potrazi za blagom i iscrtavanju hijeroglifa na glinenim pločicama, mlađi su uživali u bojankama sa arheološkim temama (Egipat, sfinge, dinosaurusi, Kelti, antička Grčka) kao i u  igrama docrtavanja predmeta, sa ilustracijama na temu arheologije.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.