KREATIVOM PROTIV PREDRASUDA

Neki su učili kako da asistiraju slepom licu,

neki kako da se snađu u mraku,

neki da izoštre čulo dodira,

neki da crtaju, boje i stvaraju reljefne slike,

a neki da dešifruju Brajevo pismo… 

 

Tokom trajanja “Taktilne izložbe“ (izložbe na kojoj je sve dostupno na dodir) u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, organizovana su stručna vođenja, grupne posete i kreativne radionice.

Petak i subota bili su posvećeni posebno deci i mladima. Prema rečima kustosa izložbe Julije Bašić „pored velikog broja poseta slepih i videćih koje ova izložba beleži, deca i mladi su posebno zainteresovani jer osim mogućnosti da po prvi put dodirnu umetnička dela, imaju prilike da se upoznaju sa svakodnevnicom slepih osoba čiji je čitav život u mraku.“ Deca su u paru asistirali jedni drugima, jedan sa povezom preko očiju vođen je svojim drugarom koji mu je objašnjavao izložbu i sve ono što vidi. Na taj način uspeli smo da približimo život slepih ali isto tako i težinu hendikepa koji imaju – izjavila je Julija Bašić.

Vrtic

I stariji osnovci i srednjoškolci su bili jako zainteresovani da dešifruju tekstove ispisane na Brajevom pismu za slepe, koji se nalaze na reljefnim slikama Slađe Milošević, i na legendama koje prate svaki eksponat, a mnogi su uspeli i da prevedu celi tekst.

Ipak mnogi posetioci i dalje bojažljivo dodiruju umetnička dela, naviknuti da je to zabranjeno.

Na kreativnim radionicama za decu od 4-14 godina, deca su učestvovala u izradi reljefnih slika i medaljona koji su sada izloženi u Galerijskom izlogu i mame osmeh svakog prolaznika.

Cilj celog projekta „Dizajn za slepe“, gde je Taktilna izložba njen krajnji rezultat jeste da ponudi sadržaje u kulturi koji su pristupačni svima, posebno slepim i slabovidim licima.

Projekat sprovodi neformalna grupa Art Hub sa partnerima Art Distriktom iz Požarevca, Međuopštinskim savezom slepih u Požarevcu i Narodnim muzejom u Požarevcu, a koji se sufinansira kroz projekat “Mladi su zakon” Ministarstva omladine i sporta uz podršku resurs centra Omladine JAZAS-a Požarevac i podršku grada Požarevca.

Izložba je otvorena do 4. novembra, a ulaz je besplatan.

Sve informacije o aktivnostima projekta možete pratiti na zvaničnoj stranici Art Distrikta www.artdistrict.rs i na Facebook stranici ART DISTRICT .

 

Please follow and like us:

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.