#KULTURAZAMLADE – IZLOŽBA INSTAGRAM FOTOGRAFIJA

Otvaranje izložbe: 10. Avgust 2019. u 18h

Lokacija: Sala bioskopa Golubac

#Kulturazamlade predstavlja kolekciju odabranih fotografija koja prikazuje kulturu iz objektiva mladih na socijalnim mrežama, pre svega na Instagramu.

Inspirisani sprovedenim istraživanjima i anketama, čiji rezultati govore o nedovoljnoj posećenosti mladih kulturnim programima, kao i nedovoljne uključenosti mladih u kreiranje kulturnih sadržaja za svoje vršnjake, Art Distrikt je zajedno sa Omladinom JAZAS-a Požarevac i brojnim saradnicima osmislio putujuću izložbu Instagram fotografija „Kultura za mlade“.

Autor fotografije: Tamara Spasić

Izložba predstavlja jedan od rezultata projekta „Kultura za mlade“, a glavne aktivnosti projekta podrazumevale su obuku za kreiranje omladinskih kulturnih sadržaja, lobiranje za potpisivanje protokola o saradnji između institucija kulture, predstavnika lokalnih samouprava Braničevskog okruga i civilnog sektora koji bi se obavezali na konkretnije sprovođenje programa omladinske kulture, kao i organizovanja jednog zajedničkog programa za mlade. Cilj samog treninga je bio upoznavanje sa problemom nedovoljnog učešća mladih u kulturnim sadržajima Braničevskog okruga, kao i pronalaženje načina da se ovaj problem predupredi i ponude adekvatna rešenja.

Učesnici treninga bili su predstavnici mladih od 15-30 godina (Požarevačka gimnazija, Medicinska škola, samostalni umetnici) i predstavnici institucija kulture iz Braničevskog okruga (Narodna biblioteka Požarevac, Narodna biblioteka Golubac i Narodna biblioteka Petrovac na Mlavi, Zavičajni muzej Petrovca na Mlavi, Zavičajni muzej Homolja u Žagubici, Turistička organizacija Golubca, predstavnici srednjih škola, predstavnici Veća za kulturu grada Požarevca). 

Autor fotografije: Marija Savić

Međutim, sam projekat nije za cilj imao puko konstatovanje stanja omladinske kulture u Braničevskom okrugu, već je projekat usredsređen na razvoj i unapređenje kvaliteta omladinske kulture prema potrebama mladih, kako bi se mladima omogućilo da kreativno i kritički promišljaju, a takođe i direktno uključe u procese donošenja odluka kroz konkretne aktivnosti i programe institucija kulture.

Kroz istraživanje mogućnosti koje se mladima nude i koje bi mlade zainteresovali, osmišljena je putujuća Instagram izložba. Naime, otvoren je poziv za mlade, za publikovanje fotografija na Instagramu na temu mladih i kulture, a fotografije su se filtrirale na samoj Instagram platformi preko korišćenja heštaga izložbe #kulturazamlade. Tokom mesec dana prikupljeno je oko 300 fotografija, a selekcija tih fotografija čini okosnicu izložbe „Kultura za mlade“.

UČESNICI IZLOŽBE:
1.      Emilija Hodžić
2.      Sanja Stojadinović
3.      Ivana Marković
4.      Jelena Petrović
5.      Jelena Stokić
6.      Jelena Vukajlović
7.      Jovana Milošević
8.      Kristina Maksimović
9.      Marija Savić
10.  Zavičajni Muzej Petrovac na Mlavi
11.  Nikola Jovanović
12.  Slavica Ilić
13.  Suzana Matić
14.  Tamara Spasić
15.  Vojin Tokanović
16.  Aleksej  Dalifoski
17.  Anđela Stokić
18.  Danica Rakić
19.  Ivanka Bukvić
20.  Milivoj Kostić
21.  Vladimir Čenaković
22.  Katarina Šušuković

Na ovaj način želeli smo da naši mladi postanu direktni učesnici i autori programa u kulturi za mlade, kao autori fotografija i izlagači, kao kustosi izložbe koji su izabrali fotografije kojima će se predstaviti i kao posetioci programa za mlade. Kroz amaterske ili profesionalne fotografije koje su kreirali mladi za ovu izložbu, mladi su iz svog ugla odgovorili na odnose koje gaje prema zaštiti, očuvanju i prezentaciji lokalnog kulturnog i prirodnog nasleđa u kome uživaju.

Od kulture čitanja, posećivanja muzeja i galerija, koncerata, preko kulture navijanja, stvaranja umetničkih dela, glume i posete pozorištima, preko negovanja folklora, čuvanja i beleženja spomeničkog nasleđa i prirodnih lepota, ulične umetnosti, detalja svakodnevice grada i sela, svedoci smo da mladi i te kako uživaju svoju kulturu i nasleđe, te preko savremenih socijalnih platformi kreiraju novu kulturnu sliku našeg grada, okruga i države.  

Izložba #kulturazamlade debitovala je u Zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici tokom Noći muzeja 2019. godine, a njeno prikazivanje u gradovima Braničevskog okruga se nastavlja.

Povodom Dana mladih izložba #kulturazamlade biće prikazana u Sali bioskopa u Golupcu, 10. avgusta 2019. u 18h.

Katalog izložbe možete pogledati ovde:

Izložba je deo projekta “Zajedno za mlade” koji sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Autor naslovne fotografije: Jelena Petrović

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.