Milenko Šerban

milenko-serban-autoportret-oko-1955-pastel-na-hartiji

Milenko Šerban, Autoportret, oko 1955, pastel na hartiji, 35 x 24 cm, sign. d.l.: Šerban, d.d.: M Šerban, inv.br. KL MŠ 15, Kuća Legata, Beograd (Legat Milenka Šerbana)

Umetnost i ličnost Milenka Šerbana (Čerević, 1907- Beograd, 1979) predstavlja nezaobilaznu temu u pregledu formiranja moderne srpske umetnosti. Njegov višestruk i raznovrstan stvaralačkui opus, prvenstveno slikarski, ali i scenografski, pedagoški, kustoski, ostavili su neizbrisiv trag na svim poljima na kojima je bio angažovan.

U opusu Milenka Šerbana autoportreti zauzimaju važno mesto. Slikao ih je od početka umetničkog stvaralaštva dvadesetih i tridesetih godina, zatim pedesetih, a najveći broj nastaje krajem sedamdesetih godina XX veka. Autoportret iz 1955. godine, rađen je u tehnici pastela.

Potez pastelnim štapićem je brz i slobodan. Umetnikov pogled je uhvaćen u trenutku samorefleksije gde topli tonovi inkarnata bivaju suprostavljeni šrafurama transparetne plave pozadine. Najviše su zastupljeni zeleni, oker i plavi tonovi. Gornji deo njegovog torza prikazan je u profilu, a glava je postavljena u poluprofilu. Slikar je prikazan u mirnom položaju, pogleda uperenog ka posmatraču.
Delo je deo Legata Milenka Šerbana koji je umetnikova porodica poklonila 2006. godine Kući legata u Beogradu.

Danijela Bajić kustos

Kuća legata