NOVA IZLOŽBA ART DISTRIKTA – SAMOSLIKANJE: Selfie kroz srpsku umetnost

MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA NA OTVORENOM

„(SAMO)SLIKANJE –SELFIE KROZ SRPSKU UMETNOST“

pod potkroviteljstvom grada Požarevca

uskoro pred Požarevljanima

 

promo5

Selfie je naš autoportret digitalnog doba a izložba ART DISTRIKTA donosi nove muzeološke tendecije i tradicionalno slikarstvo autoportreta u novom ruhu.

 

Uz pomoć današnjih tehnologija moguće je povratiti poverenje u tradicionalno poimanu umetnost, u njen značaj i valorizaciju. Zato ovaj projekat podrazumeva jedinstvenu multimedijalnu izložbu na otvorenom.

Po principu Open Museum, danonoćno otvorene izložbe, reprodukcije 25 dela najpoznatijih autoportreta srpskih slikara koji se čuvaju u najznačajnijim muzejskim i privatnim zbirkama u Srbiji, biće izložene na frekventnim lokacijama u centru grada Požarevca, u glavnom gradskom parku, u šetačkoj zoni Starog korzoa i na ogradi Narodnog muzeja u Požarevcu.

U toku trajanja izložbe, pretvorićemo Požarevac u “grad muzej” a prolaznike u aktivne učesnike izložbe.

Osim šetnje kroz otvorenu galeriju i uživanja u svakom delu pojedinačno, moguće je saznati nešto više o nastanku dela, autorima i zbirkama u kojima se dela čuvaju preko jedinstvenih QR kodova koje su deo legendi ispod slika, i koji direktno povezuju sadržaj izložbe sa sadržajem sajta Art Distrikt.

Kroz posebnu PLATFORMU SAVREMENIH AUTOPORTRETA – TVOJ SELFIE svi učesnici izložbe će moći da učestvuju u kreiranju sopstvenih selfija nastalih tokom ove izložbe ili tokom posete bilo kojoj drugoj izložbi koja se u tom momentu organizuje.

Ovaj projekat podrazumevao je višestruku saradnju pojedinaca, institucija kulture, stručnjaka i kreativnih inicijativa, a realizuje se pod pokroviteljstvom grada Požarevca.

Sve replike koje se izlažu u sklopu ove izložbe pribavljene su uz saglasnost, stručnu podršku i saradnju sledećih institucija i pojedinaca:

Fondacija Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli, Požarevac

Galerija Matice srpske, Novi Sad

Galerija Milan Konjović, Sombor

Kuća Legata, Beograd

Muzej istorije Jugoslavije, Beograd

Muzej rudničko-takovskog kraja, Gornji Milanovac

Muzej savremene umetnosti Beograd

Narodni muzej Požarevac

Narodni muzej Zrenjanin

Spomen – Zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad

Privatna kolekcija Đura Popovića, Novi Sad

Fond Olge Olje Ivanjicki, Beograd

Narodni muzej u Beogradu.

Još veći ugođaj pripremljen je za mlađe i one koji uživaju u novim tehnologijama. Na sajtu Art Distrikta, pripremljen je poseban odeljak  IZLOŽBA  u kome se pored osnovnih podataka o slikama, autorima, može saznati iz kojih zbirki dela potiču i na koji način su u njih dospela, kao i stručni tekstovi autora izložbe i saradnika.

U vremenu trajanja izložbe svi selfiji koji budu publikovani pod oficijalnim haštagom izložbe #samoslikanje ili budu uploadovani preko naše web stranice biće u mogućnosti da budu deo savremene galerije autoportreta, te da svi zajedno kreiramo još jednu digitalnu izložbu.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.