OTVORENOOOO #KULTURAZAMLADE

Trajanje izložbe: 19.11-03.12. 2019.

Lokacija: Mala galerija Narodnog muzeja u Požarevcu

Izložba Instagram fotografija “#Kulturazamlade” svečano je otvorena u Maloj galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu.

Prilika je bila da nakon gostovanja u Zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici tokom Noći muzeja 2019. i u Narodnoj biblioteci u Golupcu tokom Dana mladih, izložbu koju su mladi osmislili, napokon prikažemo i u Požarevcu.

Izložbu čini oko 150 odabranih fotografija koje su mladi objavljivali na Instagramu pod heštegom #kulturazamlade, odgovarajući na pitanje: šta je za mlade kultura.

Autori fotografija:
1.      Emilija Hodžić
2.      Sanja Stojadinović
3.      Ivana Marković
4.      Jelena Petrović
5.      Jelena Stokić
6.      Jelena Vukajlović
7.      Jovana Milošević
8.      Kristina Maksimović
9.      Marija Savić
10.  Zavičajni Muzej Petrovac na Mlavi
11.  Nikola Jovanović
12.  Slavica Ilić
13.  Suzana Matić
14.  Tamara Spasić
15.  Vojin Tokanović
16.  Aleksej  Dalifoski
17.  Anđela Stokić
18.  Danica Rakić
19.  Ivanka Bukvić
20.  Milivoj Kostić
21.  Vladimir Čenaković
22.  Katarina Šušuković

Izložba je upotpunjena tekstovima mladih autora koji su na svoj način objasnili šta su to socijalne mreže, Instagram i anglicizmi koji su kod mladih u svakodnevnoj upotrebi.

Autori teksova su: Aleksa Diklić, Jovana Lepojević, Stefan Radosavljević, Marta Milošević, Miljana Paunović i Aleksa Aranđelović.

U svečanom programu otvaranja izložbe, mladi su se predstavili svojim kreativnim sposobnostima i talentima.

Leonardo Borojević, učenik Muzičke škole, za publiku je pripremio muzički miks, dok je Aleksa Diklić, učenik Gimnazije uživo stvarao pejzaž u ulju na platnu.

Leonardo Borojević
Aleksa Diklić

KUD Bubušinac je izveo folklorni kolaž kroz splet igara, dok su Jovana Lepojević i Stefan Radosavljević osmislili i vodili zvanični deo programa.

Stefan Radosavljević

Jelena Petrović, jedan od izlagača, takođe je bila i zvanični fotograf izložbe.

Viši kustos Marina Radosavljević pozdravila je prisutne u ime Narodnog muzeja u Požarevcu, ističući podršku civilnom sektoru i dugogodišnju saradnju sa Art Distriktom.

Marina Radosavljević

U ime Art Distrikta, predsednica Julija Bašić istakla je značaj kreiranja kulturnih programa za mlade, te podelila pohvale za učešće u izložbi. Izabrana je i pobednička fotografija u Požarevcu, rad Danice Rakić, učenice Gimnazije, koja je nagrađena simboličnim poklonom – slikarskim materijalom.

Julija Bašić

Po prvi put u Požarevcu, u sklopu izložbe #kulturazamlade prikazane su i fotografije najnovijih murala u gradu koje su izradili nekadašnji i sadašnji učenici srednjih stručnih škola u Požarevcu uz mentorstvo profesorke Tanje Dokmanović: Jelena Milisavljević i Kosta Grujić (studenti medicine), Ivana Canić (student modnog dizajna), Teodora Denčić (student psihologije), Danica Cokić (učenica Medicinske škole), Nevena Živanović (student menadžmenta), Lazar Petrović i Dušan Antonijević (budući studenti Likovne akademije).

Izložba je realizovana uz podršku grada Požarevca u partnerstvu sa Omladinom JAZAS-a Požarevac.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.