#SELFI

MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA NA OTVORENOM

„#SAMOSLIKANJE –SELFIE KROZ SRPSKU UMETNOST“

Ovaj umetnički i multimedijalni projekat planira da iskoristi sve pogodnosti koje savremene tehnologije, društvene mreže i aktuelnosti pružaju, time povezujući SAMOSLIKANJE tj. selfie sa njenim prethodnicima ISTORIJSKIM AUTOPORTRETIMA kroz najpoznatija dela srpske umetnosti.

Selfie je naš autoportret digitalnog doba a izložba ART DISTRIKTA donosi nove muzeološke tendencije i tradicionalno slikarstvo autoportreta u novom ruhu.

Uz pomoć današnjih tehnologija moguće je povratiti poverenje u tradicionalno poimanu umetnost, u njen značaj i valorizaciju. Zato ovaj projekat podrazumeva jedinstvenu multimedijalnu izložbu na otvorenom.

Po principu Open Museum, reprodukcije 27 dela najpoznatijih autoportreta srpskih slikara koji se čuvaju u najznačajnijim muzejskim i privatnim zbirkama u Srbiji, biće izložene na otvorenom.

U toku trajanja izložbe, pretvorićemo grad u “grad muzej” a prolaznike u aktivne učesnike izložbe.

Osim šetnje kroz otvorenu galeriju i uživanja u svakom delu pojedinačno, moguće je saznati nešto više o nastanku dela, autorima i zbirkama u kojima se dela čuvaju preko jedinstvenih QR kodova koje su deo legendi ispod slika, i koji direktno povezuju sadržaj izložbe sa sadržajem sajta Art Distrikt.

Kroz posebnu PLATFORMU SAVREMENIH AUTOPORTRETA – TVOJ SELFIE svi učesnici izložbe će moći da učestvuju u uploadovanju sopstvenih selfija nastalih tokom ove izložbe ili tokom posete bilo kojoj drugoj izložbi koja se u tom momentu organizuje.

Ovaj projekat podrazumevao je višestruku saradnju pojedinaca, institucija kulture, stručnjaka i kreativnih inicijativa, a realizuje se pod pokroviteljstvom grada Požarevca, uz podršku domaćina izložbe.

Sve replike koje se izlažu u sklopu ove izložbe pribavljene su uz saglasnost, stručnu podršku i saradnju sledećih institucija i pojedinaca:

Fondacija Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli, Požarevac

Galerija Matice srpske, Novi Sad

Galerija Milan Konjović, Sombor

Kuća Legata, Beograd

Muzej istorije Jugoslavije, Beograd

Muzej rudničko-takovskog kraja, Gornji Milanovac

Muzej savremene umetnosti Beograd

Narodni muzej Požarevac

Narodni muzej Zrenjanin

Spomen – Zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad

Privatna kolekcija Đura Popovića, Novi Sad

Fond Olge Olje Ivanjicki, Beograd

Narodni muzej u Beogradu

Problem identiteta je, čini se, jedan od najvećih izazova modernog življenja i filozofije. Putevi traganja za identitetom su mnogobrojni i različiti. Jedna mogućnost potrage za identitetom je put vizuelnog očulotvorenja sopstva, pokušaj da se sopstveni identitet shvati i sagleda i kao subjekt i kao objekt – i sa ove i sa one druge strane: kao stvaralac i kao ostvareno delo.

Autoportret, kao čedo renesanse je tokom vekova predstavljao jedan od ključnih ego – dokumenata, dokumenata o svakom slikaru ponaosob. On se prepoznaje kao izraz osvešćenja problema identiteta, to jest buđenja samosvesti. Autoportret je izraz sveukupne duhovnosti renesanse koja nije ni u srpskom akademskom slikarstvu i svim istorijskim stilovima zaobišla ovu praksu. Preko ideje o autoportretu kao slikanoj autobiografiji, zajedno sa ukorenjenom nacionalnom istorijom umetnosti i pričom o njenim slikarima i njihovim autoportretima, bićemo u prilici da mladim naraštajima približimo umetnost i kulturu, ali i da ih usmerimo na promišljanje o njima samima.

kustos izložbe

Julija Bašić

KATALOG IZLOŽBE MOŽETE PREUZETI OVDE: katalog