SELFIE NA TISI

Art Distrikt je ovog puta sa svojom putujućom izložbom po prvi put gostovao u Senti. Naša izložba #Samoslikanje – selfie kroz srpsku umetnost  otvorena je 16. juna 2017. godine na Tiskom keju povodom festivala Cvetanje Tise. Senćanska publika će u naredna 3 dana imati priliku da uživa u 25 reprodukcija autoportreta srpskih umetnika od 18. do 20. veka, kao i da kreira sopstvene uz pomoć svojih foto-uređaja i na taj način doprinese našoj digitalnoj kolekciji autoportreta.

Prve reakcije publike pokazuju da je svaki, a posebno novi vid prezentacije umetnosti i kulture dobrodošao u ovoj sredini i da su institucije kulture u Senti otvorene za saradnju.

Svečano otvaranje izložbe i prezentacija Art Distrikta na Promenadi

Art Distrikt tim: Ana Samardžić i Julija Bašić

Ovom prilikom se zahvaljujemo organizatorima i domaćinimana gostoprimstvu (Zavod za kulturu Vojvođanskih Mađara, Turistička organizacija Sente, Opština Senta), a posebnu zahvalnost upućujemo kolegi arheologu Rašku Ramadanskom na čiju smo se inicijativu i obreli u Senti.

Art Distrikt sa dragim domaćinima

Sajam rukotvorina i domaćih vina u zvaničnom programu festivala

Pravljenje selfija je počelo #samoslikanje

Dobro mesto za predah

Uz izložbu uživalo se i u muzici Duvačkog kvarteta RTS-a

Timsko “selfiranje”

Tisa, a na Tisi katamaran, a na njenu duvački kvintet RTS-a

Izložba namenjena svim uzrastima

Mladi koriste sve pogodnosti multimedijalne izložbe: pravljenje selfija, šerovanje na društvene mreže, haštagovanje i kreiranje online galerije savremenih autoportreta

Inače, manifestacija Cvetanje Tise obeležava se povodom jedinstvene pojave insekta Tiski cvet koji tri godine živi u mulju, a upravo tokom ovog perioda  izlazi na površinu vode da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah skončao, dok iza njih na reci ostaju cvetovi, kao prizor koji očevice ostavlja bez daha. Cvetanje reke je fenomen star 200.000 godina, dešava se jedino još na Tisi i na kineskoj reci Jangcekjang. Nakon tri godine života kao larva i sa oko 20 presvlačenja, ovi insekti zlatnozelenog tela i crnih očiju izlaze na površinu da bi stvorili novi život. Nakon ljubavnog plesa, prvi umiru mužjaci, a posle ženke.

Velika posećenost i zainteresovanost građana Sente za izložbu

 

 

 

 

Ana Samardžić

ALBUM SA FOTOGRAFIJAMA MOŽETE POGLEDATI OVDE

Szabadtéri kiállítás megnyitó: „Önábrázolás – Selfie a szerb művészeten keresztül” – Art District civil szervezet Požarevac

Please follow and like us:

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.