SVEČANO OTVORENA TAKTILNA IZLOŽBA

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, u petak,  21. oktobra 2016. svečano je otvorena „Taktilna izložba“ – izložba na kojoj je sve dostupno na dodir.

Katalog izložbe dostupan je u digitalnoj verziji OVDE: katalog-2

U prepunoj galeriji, posetioci su imali prilike da osete umetnost pod svojim prstima, jer su svi eksponati kulturnog nasleđa požarevačkog kraja kao i radovi samostalnih umetnika iz Braničevskog okruga bili dostupni na dodir. Preko 50 umetničkih predmeta, muzejskih replika i radova štampanih na fuser papiru, omogućili su kako slepima tako videćima da sa povezom preko očiju uživaju u izložbi.

Izložba organizovana je povodom Svetskog dana slepih – Dana belog štapa, kao finalni rezultat projekta “Dizajn za slepe” koji realizuje neformalna grupa Art Hub sa partnerima Art Distriktom iz Požarevca, Međuopštinskim savezom slepih u Požarevcu i Narodnim muzejom u Požarevcu, a koji se sufinansira kroz projekat “Mladi su zakon” Ministarstva omladine i sporta uz podršku resurs centra Omladine JAZAS-a Požarevac.
Cilj izložbe je da se ranjive grupe, a pre svega slepa i slabovida lica aktivno uključe u kulturni život grada kroz inkluzivne programe institucija kulture, nudeći nove kulturne sadržaje koji se mogu doživeti i drugim čulima a ne samo vizuelno.

14805607_1084818618238995_1421429207_n

Radovi Ane Golubović

Na samom otvaranju kustos Galerije Marina Radosavljević pozdravila je sve posetioce, napominjujući zajedničku saradnju tokom čitavog projekta „Dizajn za slepe“ kroz održani seminar, kreativne radionice i stručnu podršku koju je Muzej obezbedio.
Kustos Taktilne izložbe Julija Bašić i koordinator projekta bliže je upoznala javnost sa konceptom izložbe i mogućnostima da se i drugi sadržaji kulture približe ranjivim grupama.
Ispred Narodnog muzeja u Požarevcu prisutnima se obratila Milena Smiljković, član Upravnog odbora Muzeja, koja je istakla da je po prvi put na izložbi ovakvog karaktera i da su takve inicijative u kulturi preko potrebne.
Predsednik M.O. slepih u Požarevcu Božidar Bojković, prisutnima je najavio putovanje ove Taktilne izložbe i u druge gradove Srbije, te da će i druga slepa lica imati prilike da je osete i još bliže se upoznaju sa požarevačkim nasleđem i umetnošću.
Izložbu je svečano otvorio član gradskog veća za nevladina udruženja i kulturu, Dejan Krstić koji je istakao inovativnost mladog udruženja Art Distrikt i ideje koje oni nude a koje su gradu za razvoj kulture od velikog značaja.

O projektu Ministarstva omladine i sporta „Mladi su zakon“ i uspehu projekta „Dizajn za slepe“ govorio je menadžer projekta „Mladi su zakon za Braničevski i Podunavski okrug“ Zoran Jović.
Ceo događaj je ispraćen velikom zainteresovanošću slepih i slabovidih lica, koji su pored legendi ispisanih na Brajevom pismu, imali prilike da uz ličnu asistenciju vodiča galerije i volontera upoznaju postavku.

Prema rečima kustosa izložbe Julije Bašić, „Taktilna izložba“ treba da služi kao podsticaj svim radnicima u kulturi da je moguće interpretirati umetničke sadržaje na nove načine a koji su bliži potrebama ranjivih grupa: „Kultura je za sve. Samo je nekome pristupačnija više a nekome manje. Na nama je da ponudimo svima, kroz nove mogućnosti i nove vidove interpretacija, do ponudimo čitav doživljaj, a ne samo faktografiju i informacije koje se brzo zaboravljaju“.

Veliki doprinos izložbi dali su samostalni umetnici: Jelena Arsenijević, Tina Leposavić, Ana Golubović, Slađa Milovanović, Milena Jojić, Vuk Milovanovič, Pavle Miladinović i Sanja Milić.

taktilna-izlozba

Izložba je za posetioce otvorena do 4. novembra, a ulaz je besplatan.

U toku trajanja izložbe biće organizovane kreativne radionice za decu i mlade, stručna vođenja za slepa i slabovida lica i videće posetioce.
Sve informacije o aktivnostima projekta možete pratiti na zvaničnoj stranici Art Distrikta www.artdistrict.rs i na našoj Facebook stranici ART DISTRICT.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.