USPEH seminara “INKLUZIJA PO MERI SLEPIH”

U organizaciji neformalne grupe Art Hub, 16. septembra 2016. u Hotelu Dunav, održan je jedinstven jednodnevni seminar na kome je učestvovalo 30 mladih profesionalaca u kulturi iz svih gradova Srbije (Beograd, Zrenjanin, Kragujevac, Kruševac, Požarevac, Velika Plana, Kostolac, Niš… ) kao i  članovi M.O. Saveza slepih i slabovidih u Požarevcu.

20160916_111727

 

Seminar je organizovala neformalna grupa „Art Hub” iz Požarevca u saradnji sa udruženjem građana „Art Distrikt” iz Požarevca, Međuopštinskim Savezom slepih i slabovidih lica u Požarevcu i Narodnim muzejom u Požarevcu.

Cilj ovog seminara jeste da obuči mlade radnike u kulturi da kreiraju programe koji će biti pristupačni slepim i slabovidim licima: od kreiranja taktilnih izložbi, preko mogućnosti štampanja reljefnih knjiga, 3D reljefnih slika i skulptura, organizovanja audio gradskih tura, razvijanja mobilnih aplikacija za slepa i slabovida lica, kreiranje audio- deskriptivnih filmova i predstava – kao što će u sklopu projekta „DIZAJN ZA SLEPE“ biti organizovana Taktilna izložba u Požarevcu i Beogradu povodom Svetskog dana slepih, 15. oktobra.

Osim predavanja, na seminaru su i na radionicama učesnici razmenjivali dosadašnja iskustva u radu sa slepim licima ali je akcent ovde stavljen i da saslušaju konkretne probleme sa kojima se slepa lica susreću kako u kulturnim aktivnostima grada tako i u sopstvenoj svakodnevnici, tako što su sama slepa i slabovida lica uzela aktivno učešće u seminaru.

Inkluzija za slepe je fantastičan seminar. Imali smo prilike da opipamo knjigu sa Brajevim pismom, da razgovaramo sa slepim i slabovidim licima i da uživo vidimo kako se brajevo pismo kuca na posebnoj mašini“ – jedan je od komentara učesnika u evaluaciji seminara.

Kako bi se bar na trenutak našli u ulozi slepih i slabovidih lica, učesnici koji nemaju problema sa vidom, nosili su poveze preko očiju dok su ih vodiči vodili kroz stalnu postavku Narodnog muzeja u Požarevcu, ili dok su analizirali reljefne otiske sa umetničkim predstavama, kako bi praktično i na terenu zajedno došli do konkretnih zaključaka.

 

Sam seminar otvorio je nova pitanja inkluzivnih programa kako u muzejima tako i u drugim institucijama kulture, gde smo imali prilike da od slepih i slabovidih ljudi iz „prve ruke“ čujemo u kojim svim sferama života nailaze na poteškoće. To što mi ne viđamo slepa i slabovida lica na kulturnim aktivnostima u gradu, ne znači da slepi nisu zainteresovani za kulturu, već naprotiv, da nisu na pravi način informisani, da im sama fizička barijera institucija kulture i njihovi neadektvatni sadržaji ne pružaju mogućnost da kulturu dožive. Na seminaru je aktivno učestvovalo 10 slepih i slabovidih lica, koji su zajedno sa nama prošli sve delove planiranog programa. Veliki broj konstruktivnih kritika došao je upravo od njih. A mi ćemo i dalje raditi na tome da kultura bude kultura za sve“ – istakla je Julija Bašić, istoričar umetnosti i organizator skupa.

10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Edukatori seminara bile su Julija Bašić, istoričar umetnosti kustos i Teodora Branković, viši kustos arheolog.Na kraju radnog dana svi učesnici su dobili sertifikate da su uspešno prošli obuku seminara.

Seminar je sproveden u okviru omladinskog volonterskog projekta „Dizajn za slepe” koje sprovodi „Art Hub” uz podršku Resurs centra „Omladina JAZAS-a Požarevac” u okviru projekta „Mladi su zakon – Braničevski i Podunavski okrug”, finansira Ministarstvo omladine i sporta.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.